Hoe werkt de community?

Widgets - welke soorten widgets zijn er

  • jun 2016
  • PPO-NK Community Support
  • ·
  • Aangepast 25 mei
  • 1806

Een widget is een bouwsteen voor homepagina (entree) van een groep, waarin informatie wordt getoond. Groepsbeheerders en platformbeheerders kunnen de homepagina van degroep inrichten door middel van widgets. Er kan gekozen worden uit kant en klare widgets of zelf in te richten widgets. Hierbij een overzicht van de beschikbare widgets binnen de community:

Artikel

Een artikel is wat redactioneler dan een gewone bijdrage. Het voordeel van een artikel is, dat je het van tevoren kan bekijken, zonder dat het al gepubliceerd is. Daarna kan je het ongepubliceerde artikel verplaatsen naar de gepubliceerde lijst. Standaard worden nieuwe artikelen onderaan de pagina gepubliceerd.
Alle nieuwsberichten op PPO-NK worden als artikelwidget geplaatst.

Avatarwidget

Met een avatarwidget kun je een lijst van mensen presenteren. Dit kan gaan om een specifieke lijst met leden die je zelf kiest, je laat alle leden zien, alle groepsleden of alle groepsbeheerders.
Een voorbeeld van een avatarwidget is de pagina 'De mensen van PPO-NK' (zie hieronder).

Knoppenwidget

Met deze widget creëer je één of meer knoppen, elk met een locatie om een bezoeker naar toe te sturen. Bij een knop geef je aan welke tekst erin kan komen, naar welke link hij moet verwijzen en of en welk icoontje je wilt gebruiken bij de knop. Ook kun je in plaats van de standaard oranje achtergrondkleur kiezen voor een afbeelding als achtergrond.

TIP!
Als je een afbeelding op de entreepagina wilt zetten zonder tekst erbij, kun je dat doen met een tekstwidget, maar ook met een knoppenwidget. Het voordeel van een knoppenwidget is dat de afbeelding meeschaalt en je dus niet precies de afmetingen van het vakje hoeft te weten. Als je dit wilt gebruiken, laat je de velden 'Tekst', 'URL' en 'Icon' leeg en zoek je alleen de juiste afbeelding op.

Hierboven is een voorbeeld van een knop met een achtergrondafbeelding en een icoontje. Voor deze knop is de Widgetstijl 'Knop magazine blauw' gebruikt.

Dit is een voorbeeld van een lijst met knoppen onder elkaar.

Agendawidget

Met deze widget toon je evenementen uit allerlei delen van de community. Het kan de evenementen van de groep zelf weergeven, maar ook van één of meer andere groepen.

TIP! Met een dynamische widget kun je ook een lijst maken van evenementen. Dit is vaak wat overzichtelijker dan de agendawidget. Hij wordt hieronder uitgelegd bij de dynamische widget.

Scheidingswidget

Een scheidingswidget kan gebruikt worden om widgets van elkaar te scheiden. Deze widget is standaard zo breed als de hele entreepagina (3 widgets breed). Om de widgets mooi uit te lijnen met elkaar, kun je een scheidingswidget tussen de widgets plaatsen, zodat de volgende widgets onder de scheidingswidget allemaal op dezelfde hoogte beginnen.

Dynamische widget

Toon informatie uit de groep of van andere plekken in het platform met de dynamische widget. Toon de inhoud als een caroussel of lijst.

Een dynamische widget verzamelt specifieke bijdragen en geeft dan de titels van die bijdragen onder elkaar weer, zodat je erop door kunt klikken. Welke informatie hij verzamelt, hangt af van de instellingen.

Je kiest bij een dynamische widget uit welke groep of groepen de informatie komt. Daarnaast kun je een dynamische widget een trefwoord geven, zodat alle bijdragen of evenementen met dat trefwoord in de dynamische widget opgenomen worden.

Een veelgebruikt voorbeeld van de dynamische widget is het blokje met notulen.Bij de instellingen van de dynamische widget geef je aan dat de bron een groep en een trefwoord is ('Groep en trefwoord'). Vervolgens geef je het trefwoord op, in dit geval 'notulen'.
Daarna geef je op uit welke groep alle bijdragen met het trefwoord 'Notulen' opgenomen moeten worden. Als ik deze widget maak in de groep van de netwerkgroep Thuiszitters, wil ik daar natuurlijk ook de notulen van die netwerkgroep laten zien. Dus de groep is dan ook 'Netwerkgroep Thuiszitters'. Als ik vervolgens notulen wil delen, geef ik de bijdrage waar ik de notulen in zet het trefwoord 'Notulen'. Zo weet de community dat die notulen in dat vakje (de widget) gezet moeten worden.

Een ander voorbeeld is de dynamische widget met aankomende vergaderingen. In plaats van bijdragen, toont deze widget evenementen. Dit geef je aan bij 'Posts' onder de kop 'Toon'. Daarnaast is het belangrijk dat je niet alleen de titel weergeeft van het evenement, maar dat je het vakje 'Datum' ook aanvinkt bij 'Onderdelen'. Je widget komt er dan zo uit te zien:

Pollwidget

Met de pollwidget kan een beheerder een vraagstuk toetsen bij de deelnemers. Dit kan via de algemene cover van een platform, een groep of gelinkt aan een artikel.

Je geeft hier de vraag en de antwoordmogelijkheden op.

RSS Feed

Als je een feedadres hebt van een website die je toe wilt voegen, dan kun je een widget publiceren met de inhoud van de bron. Een feed wordt vaak aangeboden door site die frequent veranderende inhoud hebben, zoals blogs of nieuws. Deze informatie wordt aangeboden in een gestandaardiseerd formaat zoals RSS of Atom.

Groepwidget

Deze widget toont de top 10 groepen.

Videowidget

Met deze widget kun je een video tonen die opgeslagen is op je computer. Wil je een filmpje delen dat online staat? Dan kun je dat beter doen door middel van een tekstwidget. Lees bij Tekstwidget hoe je dat het beste kan doen.

Pollwidget
Zoekwidget
Tekstwidget

Een tekstwidget kan tekst, lijsten en afbeeldingen bevatten. Het wordt vaak gebruikt als inleidende tekst om uit te leggen wat je met de groep wilt.

Met een tekstwidget kun je ook een online video weergeven: embedden. Klik daarvoor bij 'Toelichting' op de twee pijltjes '<>' en plak daar de code in die je krijgt via onderstaand beschrijving.

Code ophalen
Op YouTube kun je de code ophalen door onder de video te klikken op 'Delen'. Kies dan voor '<> Insluiten'. Kopieer vervolgens de broncode die je daar ziet in je tekstwidget.

Tijdlijnwidget

Hiermee kun je een verkleinde versie van de tijdlijn bekijken.

Twitterwidget

De Twitter widget toont tweets van een persoon of over een onderwerp.

    Let op: als je widgets op de homepagina van je groep wilt aanmaken, moet de optie 'Entree' aangevinkt zijn. Dit kun je doen door naar de 'Admin' knop te gaan in de menubalk van je groep en de Entree optie aan te vinken.

Je vindt de widgets door op het beheer potloodje van je groep te klikken en vervolgens te klikken op 'Wijzig widgets'. Hier kun je widgets aanmaken en beheren.

Widget koppelen aan artikel

Je kunt een widget ook koppelen aan een artikel. Bij het schrijven van een artikel vindt je onder de "geavanceerde opties" de mogelijkheid om een widget aan een artikel te koppelen. Op deze manier kun je verschillende soorten informatie aan elkaar koppelen. In de lijst van beschikbare widgets staan alleen de widgets die aan een artikel gekoppeld kunnen worden. Het is dus van belang dat bij het aanmaken van de widget, de optie 'Deze widget kan aan een artikel gekoppeld worden' is aangevinkt.

Wil je een reactie geven? Meld je dan eerst aan

Trefwoorden

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.